dimarts, 13 de març del 2012

Running per Alcarràs

Ja fa temps que tinc ganes de penjar diferents sortides de carrera a peu. Els que conegueu Alcarràs sabreu que és molt difícil trobar-hi itineraris per camí de terra donat que la pràctica totalitat es troben amb quitrà. Si la cursa a peu sempre és una activitat agressiva per les articulacions fer-ho per paviment dur encara més. D'aquí l'interès d'aquesta entrada ja que la gran majoria de les sortides que hi ha són sobre terra (en gran part del seu recorregut).
Les rutes surten de davant de l'Institut d'Alcarràs si transcorren pel sud de la carretera N-IIa o del local de l'Associació Excursionista l'Aspardenya d'Alcarràs si els itineraris van pel nord. Poc a poc aniré actualitzant aquesta entrada afegint-hi itineraris nous.
Ja sé que la majoria ho sabeu però si cliqueu al "play" del mapa de la ruta se us obre automàticament l'enllaç del wikiloc on hi ha informació adicional. I si en la pantalla del wikiloc cliqueu al títol de la ruta us envia un altre cop aquí al blog.

Xops del Matges-La Mitjana (8'2 km)


Sortim de l'Institut i anem cap al darrera del "Pota" per agafar la sèquia de Noguera. La seguim fins darrera del Panamà on tirem cap als xops del Matges.
A la torre dels Canonges (en ruïnes) girem a l'esquerra i anem seguint el camí fins al riu. Seguim aigües amunt (E) quasi dos quilòmetres. Abans d'un canyís característic, on s'acaba el camí ample, girem cap a l'esquerra per enllaçar amb un camí de terra que seguirem per donar el tomb.
A l'arribar al camí del riu (amb quitrà) tornem cap a la vila (passem per davant de la depuradora d'aigües) i per l'avinguda 11 de setembre i el 1r passeig de Ronda/Ernest Lluch arribem un altre cop a l'Institut.

Xops del Matges-Mitjana-sèquia Major (10'1 km)


Seguim la ruta anterior (xops del Matges-Mitjana) fins al canyís característic. Sembla que ens barra el pas. El camí per a vehicles s'ha acabat. Però per la dreta hi ha un estret pas que ens permet superar aquests 20 metres de canyes. A partir d'aquí seguim una estreta sendera que continua paral·lela al riu durant quasi un quilòmetre fins arribar a la riera dels Reguers que seguim aigües amunt (única possibilitat). Podem evitar l'asfalt del camí pel passeig que trobem a l'altura dels indicadors del camí de sant Jaume (escassos 100 metres). Finalitzat aquest passeig, quan hem passat unes torres i abans de creuar pel pont la riera, em de ficar-nos cap  a l'esquerra, anant del dret cap al lateral d'un hivernacle. Tot i que en un principi ens pot donar la sensació que ens equivoquem de camí, hi ha pas entre l'hivernacle i la tanca. Superem un petit desnivell i seguim les aigües de la sèquia Major cap a l'esquerra.
Finalitzat aquest tram de quilòmetre i mig anem a buscar el parc de la via i l'avinguda 11 de setembre per tornar al punt de partida, l'institut (en el track hi ha una variant per sendera dels últims metres).

Masets-Polvorí-Saladar (12'4 km)


Iniciem la marxa cap a les Piscines Municipals del Saladar. Per un caminet creuem el circuit del Saladar i a l'alberg agafem el camí de quitrà fins al pont de l'autovia. Passat aquest pont seguim per la dreta cap als Masets, sempre en direcció al Cap de la Vall (NW) fins al mas del "Sosero" (característic per un petit molí de vent que recorda el far west). D'aquí a la dreta quasi un quilòmetre, on passada una horta solar i abans d'una granja hi ha una camí que va cap a l'esquerra (W) i ens porta al camí asfaltat d'arners. El seguim un centenar de metres amunt fins el primer camí de terra, on trenquem per donar el tomb al pantà de Ximelis. Fem 100 metres més d'asfalt del camí que ve del polvorí i continuem cap a la dreta, per terra, pel camí de Vilanova i després pel camí de Cabanyera. Anem drets cap a l'autovia que superem pel pont visible a la nostra esquerra. Tot just passat al pont a la nostra esquerra hi veiem un llarg camí que surt en diagonal. El seguim fins al Matges i fem ens últims metres fins al punt d'inici. Compte que aquests últims metres són pel voral de la carretera NIIa.

Xops del Matges-Mitjana-sèquia Major-Clamor (14'1 km)


Aquesta ruta surt de l'Institut i segueix la sèquia de Noguera fins darrera del Panamà on baixa un camí cap als xops del Matges (creuem el camí de la via). Enmig de la xopera hi trobem la torre dels canonges (en ruïnes) i girem a l'esquerra per arribar despres de 3 corbes de 90 graus al camí que va paral·lel al riu. El seguim aigua amunt creuant tota la mitjana. Hi trobarem un tram d'uns 20 o 30 metres on creuem un canyissar i després el camí es converteix durant mig quilòmetre en una sendera. Arribem al torrent d'Alcarràs que seguim amunt en direcció nord. Abans de la depuradora ens hem de ficar per un estret pas cap a l'esquerra (W) i passem pel cantó d'un hivernacle per pujar al camí que va segueix la sèquia de Noguerola. Arribem al parc de la Via i enlloc de continuar cap a l'Institut (com en la ruta Xops del Matges-Mitjana-Sèquia Major) seguim avall passant per davant de les granges del "Gallinero". A uns 300 metres agafem el camí de l'esquerra i el seguim 300 metres més abans de tornar a girar cap amunt. Quan arribem al camí de quitrà girem a la dreta i agafem el segon camí de quitrà que baixa cap a la Torre de Bureu. Passada aquesta, trenquem a la dreta i seguim paral·lels a la sèquia de Remolins fins al camí del Riu. Ens dirigim cap al poble i passada la depuradora agafem el primer camí a l'esquerra. Creuem pel pas del Molí de Jaumetó i cap amunt cap a l'Institut. (millor fer una ullada al track en aquest tram).

Masets-Cap de la Vall-Saladar (15'8 km)


Aquesta és una ampliació de la ruta dels Masets-Polvorí-Saladar. Seguim aquesta ruta i enlloc de girar cap a l'esquerra després de l'horta solar (km 6 més o menys) continuem cap amunt pel mateix camí. A cent metres d'un camí asfaltat (el de Cap de la Vall) girem a l'esquerra i uns 200 metres més un altre cop a l'esquerra per fer el tomb i enllaçar un altre cop amb l'altra ruta al pantà de "Ximelis".
La següent ampliació de la ruta la trobem a la part baixa del camí de Cabanyera (abans de la bassa del Pla de les Trotes). En la cruïlla anem cap a la dreta per agafar un camí mig abandonat després de 300 metres i seguir-lo fins al lateral de l'autovia on enllacem amb l'altra ruta.
L'última extensió la fem al corral de corders. Enlloc d'anar cap a la fàbrica del Matges anem cap al circuit de "cross" del Saladar (N) i seguim la sèquia per la banda contrària a l'anada. En el pont que trobarem en un centenar de metres creuem i seguim la sendera que va cap al tanatori per acabar a l'Aspardenya.


Masets-Vilanova-Polvorí (18 km)


Ruta per acumular una mica de desnivell (difícil en aquesta zona). Seguim l'itinerari clàssic fins a Cap de la Vall. El tenim explicat en altres rutes. Seguim un marcat camí que va dret cap a la serra que ens queda al davant. Són les serres de Vilanova. Passem una bassa i el camí gira cap a la dreta per arribar a la zona alta d'aquest petit altiplà. Seguim cap a l'esquerra sense deixar en cap moment l'altiplà. Anem vorejant tota la elevació. Passem per un pantà, una alta antena i 500 metres després d'aquesta, hem d'agafar un camí que baixa. Compte que l'entrada no es veu. Això ho fem perquè si seguim no tenim continuïtat (per dos-cents metres) i hem  de baixar per tornar a pujar uns centenars de metres després. Passem una petita bassa i un senderó ens torna a pujar a dalt, cap a la torre elèctrica. Seguim vorejant per sobre del Polvorí encara no un quilòmetre. Agafem el camí que baixa pel cantó d'una bassa i seguim la llarga recta en lleuger descens per enllaçar amb el camí de Cabanyera. Superem el pont de l'autovia i cap a la fàbrica del Matges per fer els últims metres pel voral de la carretera fins a l'Aspardenya.

Alcarràs-Torres de Segre-Butsènit (21'4 km)


Una mica més d'una mitja marató. Sortim de l'institut cap a l'avinguda Pinyana i ens dirigim recte avall cap a la Clamor. Quan s'acaba el camí de quitrà girem encara no 100 metres a l'esquerra i anem a buscar el pas de la sèquia. Continuem fins el pròxim camí de quitrà i l'agafem fins al camí del Riu. Passem la depuradora i un cop al riu Segre anem seguint-lo aigües avall. Passat un camí que ve dels xops del Matges (per la dreta), després de 300 metres seguim cap a baix per l'esquerra. En camí es va fent cada cop més estret fins que esdevé corriol i va paral·lel a la sèquia. Hi trobarem un precari pas fet amb troncs que la creua. Compte no caigueu! Seguim fins a sota l'autopista i continuem per un vell camí pel cantó del riu i d'una sèquia després. Pugem uns metres per arribar al pont de Torres i tot just passar-lo cap a l'esquerra.
Mantenim la direcció (NE) durant una mica més de 5 quilòmetres i a l'altura de Sudanell, en una pista de quitrà, continuem cap a l'esquerra en direcció al riu. Després d'una mica més de 300 metres, en una torre amb plaques solars, seguim per la dreta i agafem el primer camí a l'esquerra. Ja no el deixem fins arribar a la vora del riu, en una presa ben característica.
Seguim aigües amunt un parell de quilòmetres fins el pas que creua el Segre. Un cop a l'altra banda, cap a l'esquerra i tornada cap a Alcarràs. Arribem a Butsènit després d'una rampa dreta. Hi tenim una font per beure. Continuem cap a l'esquerra seguint els indicadors de BTT fins arribar al camí lateral de la sèquia Major. La seguim fins a Alcarràs (després del polígon evitem les escales seguint pel camí de quitrà i enllaçant amb la ruta Xops del Matges-Mitjana-Sèquia Major).

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona entrada!!

Sóc nouvingut a Alcarràs i em feia falta conèixer alguna ruteta per fer! Costa trobar camins en condicions!

Si et ve de gust companyia per rodar ja saps on sóc!

Fartet ha dit...

ok, ja ens ficarem en contacte...

Fartet ha dit...

Fran, no tinc el teu email! raulsolisdolcet@gmail.com