dimecres, 22 de setembre del 2010

Btt: Castells de la Segarra

Sona el despertador i m'activo aviat. Avui he quedat amb l'Albert per anar a fer la ruta dels Castells de la Segarra.



L'Albert arribant a l'Aranyó
Normalment aquesta ruta es fa a peu però amb l'Albert decidim fer-la pedalant.
Ens hem descarregat un track que ha estat enregistrat amb un sistema diferent al que es porta normalment en el GPS (un datum diferent). Això fa que la ruta ens surti desplaçada i costi trobar quin és el camí correcte. Desgraciadament m'he adonat, un cop a casa, que el GPS pot fer automàticament la conversió. Tot i això, l'Albert porta un mapa a paper de la ruta que ens serveix per aclarir dubtes quan no veiem la cosa clara.
Tota la sortida va enllaçant nombrosos poblets típics de la Segarra. Unes desenes de cases al voltant d'una fortificació/construcció medieval. Sembla que el temps no passi tant ràpid en aquests llocs.

Itinerari
Sortim de Cervera en direcció nord (N) fins a un quilòmetre de Montcortés de la Segarra, on hi arribem dirigint-nos cap a l'oest (W).
Sant Bartomeu d'Hostafrancs
Sorprèn la proximitat entre els diferents pobles, encara amb l'encant que suposa veure totes les vivendes d'un mateix estil arquitectònic. Tornem a percebre aquella sensació de la vida de poble. Qui ens la pogués tornar a la nostra vila...
Creuant el canal Segarra-Garrigues
Després de creuar l'Aranyó continuem cap al nord (N) fins Hostafrancs. L'Albert pateix un desagradable trencament de cadena. Aprofitem per menjar una mica, mirar el mapa i amb el "tronxacadenes" deixar la bicicleta a punt per continuar la sortida.
Al fons Florejacs
Passat Hostafrancs ens trobem amb el canal Segarra-Garrigues. Està en construcció i els camins encara són provisionals. Nosaltres, aprofitant que no porta aigua, el creuem per la zona menys exposada.
Passem Sisteró, les Pallargues, Florejacs i arribem fins al bonic castell de les Sitges on la ruta circular s'orienta cap a l'est (E) fins a la població de Guissona. La Cooperativa Agropecuària hi ha deixat la seva empremta. A tots els nivells, econòmic, social, urbanístic... La part antiga ens mostra el que havia estat Guissona, la perifèria, el present i futur del poble. Dintre de tota la ruta és la nota discordant, l'element de contrast, l'excepció i a la vegada realitat. Com una empresa pot modificar el territori.
Bonic castell de les Sitges
Seguim en direcció cap al sud i després de passar pel poble de Llor, una dreta pujada ens porta a l'aïllat Castellmeià.
L'últim poble de la ruta és Castellnou d'Oluges que creuem, per una forta pujada fins a l'est (E) de Cervera.
Han estat poc més de 50 quilòmetres i unes 3 hores i mitja. En el moment que l'hem realitzada ens hem trobat les obres del canal Segarra-Garrigues. Això pot modificar lleument l'itinerari en el futur i s'ha de tenir en compte al repetir la ruta. El canal es creua dos cops. 
Església de Sant Pere a Castellnou d'Oluges

La ruta dels Castells de la Segarra és una ruta recomanable per fer amb la família, sense cap pretensió a nivell esportiu, per gaudir de la zona, dels petits pobles. Estem a la Catalunya profunda. La Catalunya més rural. La Catalunya menys adulterada. Llevat d'un tram molt curt, passem per pistes o camins amples i en molt bon estat. Us animo a passar un matí coneixent aquesta bonica zona, durant molts anys, oblidada.