dilluns, 5 de setembre del 2011

Btt: Pedals d'Occitània

La Pedals d'Occitània és el nom que rep la ruta de pagament que recorre el Baish Aran i Comminges, situat dins la regió francesa del Midi-Pyrénées i al sud del departament de la Haute-Garonne.

Pedals d'Occitània en 3 etapes


Es tracta d'un recorregut de 227 km i 6000 metres de desnivell positiu acumulat que més o menys són les mateixes dades per a les rutes més populars.
Vall de Varradós i al fons el massís de la Maladeta
Fem una ràpida divisió i ens surten 3 etapes (aconsellable si es té una mínima condició física):
Nosaltres, un cop més, prescindim de l'organització per preparar la ruta i contactem directament amb els allotjaments per fer les reserves. No hem tingut cap mena de problema i els preus, com és habitual, són els mateixos que si ho fem a través d'una empresa. Si us interessa la versió organitzada us deixo aquí l'enllaç de la seva web.

   
El bonic poble medieval de Saint-Bertrand de Comminges i Aspet

D'aquesta ruta hem trobat fins i tot el "roadbook" escanejat i que us podeu descarregar (amb una petita cerca pel google s'aconsegueix l'enllaç). Nosaltres trobem més pràctic anar seguint el track amb el GPS. El track de les diferents etapes el podeu descarregar accedint al wikiloc i cercant-me com a usuari (fartet) o anant-hi directament a través de la imatge satèl·lit que hi ha en aquesta entrada i clicant sobre el símbol de "play". Per molts pot semblar obvi però algú em va preguntar com fer-ho i ho aclareixo.
El nostre equipatge per a tres dies.
Vam llegir que era una ruta per fer sense porta equipatges. Després de consultar-ho amb el bon amic Fidalgo, coneixedor de la zona, ens va dir que en aquesta ruta les pujades eren pujades i les baixades eren baixades (que bonic quan escoltes aquestes paraules, t'estan parlant de l'essència del btt). Res a veure amb la sobrevalorada pedals de Foc. Doncs si ho diu en David, això va a missa. Utilitzarem una motxilla petita tipus "Camelbak" però sense la bossa per l'aigua (per poder-hi encabir més coses). Sempre dic que la mida de la motxilla/equipatge et marca la quantitat de coses que t'enduràs. Si no vols portar molta cosa, agafa una motxilla petita perquè l'experiència em diu que sempre acabes omplint la bossa. Així doncs, amb el límit d'aquesta mini motxilla com a equipatge afrontem tres dies de bicicleta de muntanya. I tot sigui dit, aquest cop ens hem superat. Anem "rotllo minimalista" total! Com va dir en Miles van der Rohe "less is more".

De la web oficial de la ruta he agafat algunes dades sobre l'itinerari que fico literalment:
  • Altura mínima: 374 metres (Encausse Les Thermes).
  • Altura màxima: 1851 metres (Coll de les Paloumères).
  • 227 Quilòmetres.
  • 6000 metres desnivell positiu.
  • 6000 metres desnivell negatiu.
  • 44% Pista forestal, 36% carretera semi-asfaltada, 20 % camí.
  • Coll més llarg: Coll de les Paloumères (1851 metres), 22 quilòmetres de pujada al 5,4%.
  • Ramat de corders al port de Balés
  • Colls més durs: La Couage (960 metres) 3,7 quilòmetres al 9,6%. Coll de Saubaga (1372 metres), 11,5 quilòmetres al 6%.

De la ruta oficial hem fet alguna variant més elegant però podem dir que quasi la totalitat de l'itinerari és el mateix. A diferència d'altres "pedals" aquesta la recomano totalment. Això és bicicleta de muntanya. La frondosa vegetació del Pirineu atlàntic, la gastronomia dels allotjaments, els paisatges, els pobles occitans on encara es respira a muntanya (no es pot dir el mateix de l'explotada Val d'Aran), el recorregut espectacular i sobretot l'aspecte esportiu. Una ruta cinc estrelles. En David feia anys que em deia que l'havia de fer i realment tenia tota la raó. Tardareu a oblidar-la.